مخلوط کردن مواد یک مرحله متعارف در اکثر فرایندهای تولید است و از این رو از مخلوط کن یا میکسر صنعتی استفاده میشود. این مواد ممکن است در هر حالتی مانند جامد، مایع یا ویسکوز باشند. آنها میتوانند قوام مختلفی از جمله گرانول، پودر درشت، چسبناک، ساینده یا سنگ مانند و… داشته باشند.
برای این که فرآیندهای تولید بدون نقص باشند، در مراحلی مواد باید مخلوط شوند. این ترکیب با استفاده از انواع مختلف مخلوط کنهای صنعتی انجام میشود. یک تولیدکننده نیاز به انتخاب مناسب میکسر با توجه به نیاز خود دارد. در ادامه انواع مختلف مخلوط کن صنعتی با توجه به نوع کاربرد هر یک از آنها در صنایع مختلف مورد بررسی قرار میگیرند:
همزنها: این دستگاهها برای مایعات و در مواردی که به چرخش مداوم نیاز است، استفاده میشوند و دارای یک محور مرکزی و تیغههای چرخان هستند.
مخلوط کنهای ریبون: از این دستگاه برای مخلوط کردن مواد جامد خشک و فله استفاده میشود. این مخلوط کنها دارای پاروییهای نواری مانند هستند که به دور یک محور مرکزی میچرخند و برای از بین بردن تودههای تشکیل شده در اثر رطوبت مفید بوده و کاربرد زیادی در صنعت غذایی وآشامیدنی دارند. این مخلوط کنها در صنایع تولید رزینهای پلاستیکی و کود نیز استفاده میشوند.
پدل میکسر: این میکسر برای تهیه گرانول یا تکههای جامد مواد مفید است. این میکسرها برای ترکیب مواد مرطوب و خشک مناسب هستند و همانطور که از نامشان پیداست، دارای تیغههای پارویی هستند.
مخلوط کن مخروطی دوتایی: برخی از مواد باید به آرامی مخلوط شوند. مخلوط کنهای مخروطی دوتایی برای چنین اختلاط ملایمی مناسب هستند.
میکسر ارتعاشی: برای دستیابی به ترکیب مورد نیاز، امواج فراصوت در این نوع میکسرها اعمال میشود. به این میکسر اولتراسونیک نیز گفته میشود. طرز کار آن شامل اعمال فشار صوتی است، که به تشکیل یک ترکیب خوب از مواد کمک میکند.
امولسیفایرها یا میکسرهای استاتیک: از این میکسرها برای مخلوط کردن دو یا چند مایعات غیرقابل اختلاط مانند روغن و آب استفاده میشود. همانطور که از نامش پیداست ساکن هستند و تیغههای چرخشی ندارند. در عوض در آنها طی فرآیندهایی مولکولهای بزرگ به کوچک تقسیم میشوند تا با مولکولهای کوچک در مایع دیگر هم اندازه شوند. این فرآیند امولسیونسازی نام دارد.